برخی از درمان های سرطان در دوران کودکی می توانند خطر مشکلات دندانی را افزایش دهند. مراجعه منظم به دندانپزشک و مراقبت از دندان ها، لثه ها و دهان می تواند به پیشگیری از مشکلات سلامت دندان و تشخیص زود هنگام شرایطی که ممکن است قابل درمان باشند کمک کند. می توانید با اجاره تاج گل و استند تسلیت برای مراسمات خود کمکی هر چند کوچک برای بهبود درمان بیماران سرطانی داشته باشید.
درمان های سرطان لثه در کودکان که می توانند باعث مشکلات دندانی شوند عبارتند از:
شیمی درمانی قبل از تشکیل کامل دندان های دائمی، به خصوص اگر کودک در زمان درمان کمتر از 5 سال داشته باشد.
آزاتیوپرین، گاهی اوقات به عنوان بخشی از پیوند سلول های خونساز (همچنین به عنوان پیوند مغز استخوان یا سلول های بنیادی شناخته می شود) به بیماران داده می شود.
تابش به دهان یا بزاق
بیماری مزمن پیوند نیز می تواند منجر به مشکلات دندانی شود.
برای بازماندگانی که شیمی درمانی یا پیوند انجام داده اند
افزایش خطر ابتلا به حفره ها
کوتاه شدن یا نازک شدن ریشه دندان
عدم وجود دندان یا ریشه
مشکلاتی در رشد مینای دندان که منجر به ایجاد لکه ها، شیارها و حفره های سفید یا تغییر رنگ می شود. دندان ها ممکن است به راحتی لکه دار شوند.
دندان های کوچک
مشکلات رشد دندان یا رویش دندان های دائمی
بیماری لثه
احتمال بروز این مشکلات در افرادی که طی چندین سال در دوران کودکی شیمی درمانی شده اند، بیشتر است.
افزایش خطر پوسیدگی
کوتاه شدن یا نازک شدن ریشه دندان
عدم وجود دندان یا ریشه
وجود لکه های سفید یا تغییر رنگ روی دندان ها
بروز شیارها در دندان ها
از دست دادن زودرس دندان
عدم افتادن دندان های شیری
مشکلات رشد دندان یا رویش دندان های دائمی
افزایش حساسیت دندان به احساس گرما و سرما
خشکی دهان به دلیل کاهش تولید بزاق (خشکی دهان)
تغییرات در طعم
توانایی محدود برای باز کردن کامل دهان (تریسموس)
مشکلات مفصلی (اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فکی) که می تواند باعث درد در ناحیه جلوی گوش شود.
مشکلات گاز گرفتن (اوربایت یا آندربایت)
رشد غیر طبیعی استخوان در صورت و گردن
بیماری لثه
مشکل در ترمیم استخوان فک (استئورادیونکروز) پس از اعمال دندانپزشکی مانند جراحی دهان یا کشیدن دندان
دندان های از دست رفته
دندان هایی با لکه ها، شیارها یا حفره های سفید یا تغییر رنگ به دلیل مینای دندان که به درستی رشد نکرده است.
سرطان لثه در کودکان زمانی شروع می شود که سلول ها تغییر می کنند (جهش می یابند) و خارج از کنترل رشد می کنند. سلول های تغییر یافته (غیر طبیعی) اغلب رشد می کنند تا توده یا توده ای به نام تومور را تشکیل دهند. سلول های سرطانی همچنین می توانند در مناطق مجاور رشد کنند (به آنها حمله کنند). آنها می توانند به سایر قسمت های بدن نیز سرایت کنند. به این متاستاز می گویند.
سرطان دهان سرطانی است که در سلول هایی که داخل دهان یا لب ها را تشکیل می دهند شروع می شود. سرطان دهان نسبتاً شایع است. در صورت یافتن و درمان در مراحل اولیه (زمانی که کوچک است و گسترش نیافته است) قابل درمان است. یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا دندانپزشک اغلب سرطان دهان را در مراحل اولیه پیدا می کند زیرا دهان و لب ها به راحتی قابل معاینه هستند. شایع ترین نوع سرطان دهان، کارسینوم سلول سنگفرشی است. انواع دیگر، بسیار کمتر رایج وجود دارد.
عامل خطر هر چیزی است که ممکن است احتمال ابتلا به بیماری را افزایش دهد. ممکن است علت دقیق سرطان فرد مشخص نباشد. اما عوامل خطر می توانند احتمال ابتلای فرد به سرطان را افزایش دهند. برخی از عوامل خطر ممکن است تحت کنترل شما نباشند. سرطان دهان در مردان دو برابر بیشتر از زنان است.
عوامل دیگری که باعث افزایش خطر می شوند عبارتند از:
مصرف زیاد الکل
قرار گرفتن در معرض آفتاب زیاد
پوست روشن
عفونت ویروس پاپیلومای انسانی
کمبود میوه و سبزیجات در رژیم غذایی
تحریک مزمن دهان، مانند دندان مصنوعی که به درستی نصب نشده است
استفاده از محصولات تنباکوی جویدنی
برخی از بیماری های ارثی مانند کم خونی فانکونی
سیستم ایمنی ضعیف شده
با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد عوامل خطر سرطان لثه در کودکان و آنچه می توانید در مورد آنها انجام دهید صحبت کنید.
سرطان دهان اغلب به این دلیل است که فرد متوجه تغییراتی در دهان خود می شود. علائم سرطان لثه در کودکان عبارتند از:
زخمی روی لب یا دهان کودک که خوب نمی شود
یک توده روی لب، در دهان یا گلو
لکه سفید یا قرمز روی لثه، زبان یا مخاط دهان
خونریزی غیر طبیعی، درد یا بی حسی در دهان
احساس چیزی در گلوی شما گیر کرده است
بی حسی در دهان یا زبان
مشکل در جویدن یا بلعیدن
درد هنگام جویدن یا قورت دادن
تورم در اطراف فک شما
دندان های لق یا دردناک
تورم یا توده در گردن شما که از بین نمی رود
کاهش وزن غیر منتظره
تغییر در صدای شما
درد در گوش یا فک شما
بسیاری از اینها ممکن است ناشی از سایر مشکلات سلامتی باشد. اما در صورت داشتن این علائم مهم است که به پزشک خود مراجعه کنید. فقط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند بگوید که سرطان دارید یا خیر.
سرطان دهان اغلب در طول معاینات معمول دندانپزشکی یافت می شود. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است علائم سرطان دهان را در طول معاینات منظم کودک شما بررسی کند. اگر علائمی دارید باید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر ارائه دهنده شما فکر می کند که ممکن است سرطان دهان داشته باشید، برای اطمینان به معاینات و آزمایشات نیاز دارید. ارائه دهنده شما در مورد سابقه سلامتی، علائم، عوامل خطر و سابقه خانوادگی بیماری از شما سوال خواهد کرد، این شامل نگاه کردن به سر و گردن و بررسی داخل دهان است.
ارائه دهنده شما همچنین ممکن است با آینه های کوچک یا با یک لوله نازک، انعطاف پذیر و روشن به پشت دهان و گلوی کودک شما نگاه کند. این لوله لارنگوسکوپ یا فارنگوسکوپ نامیده می شود. بر اساس نتایج، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودک شما ممکن است تصمیم بگیرد که برای بررسی سرطان به بیوپسی نیاز دارید.
بیوپسی تنها راه برای تایید سرطان لثه در کودکان است. تکه های کوچک بافت خارج شده و از نظر سلول های سرطانی بررسی می شود. نتایج شما پس از حدود 1 هفته باز می گردد. پس از تشخیص سرطان دهان، کودک شما به آزمایشات بیشتری نیاز خواهد داشت. این موارد به ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی شما کمک می کند تا در مورد سلامت کلی کودک شما اطلاعات بیشتری کسب کنند.
آنها برای کشف مرحله سرطان استفاده می شوند. باید بررسی شود که چقدر سرطان وجود دارد و تا چه اندازه در بدن شما گسترش یافته است (متاستاز). این یکی از مهم ترین نکاتی است که هنگام تصمیم گیری برای درمان سرطان باید بدانید. هنگامی که سرطان شما مرحله بندی شد، ارائه دهنده شما در مورد اینکه مرحله برای درمان شما چه معنایی دارد با شما صحبت خواهد کرد. از ارائه دهنده خدمات خود بخواهید جزئیات سرطان کودک شما را به گونه ای که قابل درک باشد برای شما توضیح دهد
انتخاب های درمانی شما به نوع سرطان دهان، نتایج آزمایش و مرحله سرطان بستگی دارد. هدف از درمان ممکن است درمان شما، کنترل سرطان یا کمک به کاهش مشکلات ناشی از سرطان باشد. با تیم مراقبت های بهداشتی خود در مورد انتخاب های درمانی خود، اهداف درمان، و خطرات و عوارض جانبی آن صحبت کنید. موارد دیگری که باید در مورد آنها فکر کنید این است که آیا می توان سرطان لثه در کودکان را با جراحی از بین برد، بدن شما بعد از درمان چگونه ظاهر و کار می کند و سلامت کلی شما چقدر است؟
انواع درمان سرطان یا موضعی یا سیستمیک است. درمانهای محلی سلولهای سرطانی را در یک ناحیه حذف، تخریب یا کنترل میکنند. جراحی و پرتو درمانی از درمان های موضعی هستند. جراحی یک درمان رایج برای سرطان دهان است. درمان سیستمیک برای از بین بردن یا کنترل سلول های سرطانی که ممکن است در بدن شما حرکت کرده باشند استفاده می شود. هنگامی که به صورت قرص یا تزریقی مصرف شود، شیمی درمانی، ایمونوتراپی و درمان هدفمند درمان های سیستمیک هستند. ممکن است کودک شما فقط یک درمان یا ترکیبی از درمان ها را داشته باشد.
عمل جراحی
پرتو درمانی
شیمی درمانی
درمان هدفمند
ایمونوتراپی
مراقبت حمایتی
با ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی کودک خود در مورد گزینه های درمانی خود صحبت کنید. لیستی از سوالات را تهیه کنید. در مورد مزایا و عوارض جانبی احتمالی هر گزینه فکر کنید. قبل از تصمیم گیری در مورد نگرانی های خود با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.
درمان سرطان لثه در کودکان مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی می تواند به سلول های طبیعی آسیب برساند. این می تواند عوارض جانبی مانند ریزش مو، زخم دهان و استفراغ ایجاد کند. با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودک خود در مورد عوارض جانبی مرتبط با درمان صحبت کنید. اغلب راه هایی برای مدیریت آنها وجود دارد.
ممکن است کارهایی وجود داشته باشد که می توانید انجام دهید و از داروهایی استفاده کنید که به پیشگیری یا کنترل بسیاری از عوارض جانبی درمان کمک کند. پس از جراحی سرطان لثه، ممکن است برای سازگاری با روش های جدید خوردن، آشامیدن، صحبت کردن و تنفس نیاز به مراقبت بیشتری داشته باشید. انواع تغییرات شما به نوع جراحی انجام شده بستگی دارد.
بسیاری از افراد هنگام مواجهه با سرطان لثه در کودکان احساس نگرانی، افسردگی و استرس می کنند. دریافت درمان سرطان می تواند برای ذهن و بدن شما سخت باشد. در مورد هر گونه مشکل یا نگرانی با تیم مراقبت های بهداشتی کودک خود صحبت کنید.
برای کاهش تأثیر سرطان و علائم آن بر زندگی روزمره خود با یکدیگر همکاری کنید. در اینجا نکاتی وجود دارد:
با خانواده یا دوستان خود صحبت کنید.
از تیم مراقبت های بهداشتی یا مددکار اجتماعی خود کمک بخواهید.
با یک مشاور صحبت کنید
از تیم مراقبت های بهداشتی کودک خود در مورد داروهای افسردگی یا اضطراب بپرسید.
فعالیت اجتماعی خود را حفظ کنید.
به یک گروه حمایت از سرطان بپیوندید.
درمان سرطان نیز برای بدن سخت است. برای کمک به سلامتی خود، سعی کنید:
از یک رژیم غذایی سالم و تا حد امکان با غذاهای پروتئینی استفاده کنید.
مقدار زیادی آب، آب میوه و سایر مایعات بنوشید.
فعالیت بدنی خود را حفظ کنید.
به اندازه نیاز استراحت کنید.
با تیم مراقبت های بهداشتی کودک خود در مورد راه های مدیریت عوارض جانبی درمان صحبت کنید.
داروها را طبق دستور پزشک کودک خود به او دهید.
علائم جدیدی که در کودک شما رخ داده است
بروز علائم عفونت، مانند تب
عوارض جانبی درمان که بر عملکرد روزانه کودک شما تأثیر می گذارد یا با درمان بهتر نمی شود
از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که چه علائمی را باید رعایت کنید و چه زمانی تماس بگیرید. بدانید که چگونه بعد از ساعات اداری و در تعطیلات آخر هفته و تعطیلات کمک بگیرید.
نتیجه گیری:
در حقیقت در بررسی سرطان لثه در کودکان اولین کار تشخیص به موقع آن است. می توانید از پزشکان و افراد کارشناس و خبره کمک بگیرید. هم چنین می توانید از موسسه خیریه محمد حسین رضوی که در زمینه بهبود و درمان بیماران سرطانی فعالیت دارد، تاج گل خیریه و استند تسلیت اجاره کنید و از این طریق به بیماران سرطانی کمک کنید.
برچسب ها
ثبت نظر