Fa En شنبه 1 دی 1403 ساعت 19 و 44 دقیقه

مراقبتهای بعد از عمل سرطان سینه

سرطان سینه چه نشانه ها و علائمی دارد|سرطان سینه|سن سرطان سینه زنان|

سرطان سینه یکی از بیماری های رایج در سرتاسر دنیا است که هر ساله بسیاری از بانوان مبتلا به این بیماری تحت نظر پزشک و درمان های متعدد قرار می گیرند. درمان بیماری سرطان بسیار مهم است. پس از عمل سرطان سینه مراقبت های لازم باید انجام شود تا بیمار هم شرایط ایده آل جسمانی و هم روحی خود را به دست آورد.

یکشنبه 19 دی 1400 ساعت 5:44

سرطان سینه یکی از آن دسته بیماری هایی است که هر ساله تعداد بسیاری از بانوان به آن مبتلا می شوند و تحت درمان قرار می گیرند. این سرطان در صورتی که زود تشخیص داده شود و فرد بیمار تحت درمان قرار بگیرد، قابل درمان می باشد اما در صورتی که سلول های سرطانی در بدن بیمار پخش شده باشند، درمان کمی سخت تر خواهد شد.

در این مقاله از وب سایت خیریه محمد حسین رضوی قصد داریم تا به بررسی مراقبت های بعد از عمل سرطان سینه بپردازیم و در این باره اطلاعات مهمی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مقاله با خیریه ما همراه باشید.

لازم به ذکر است که خیریه محمد حسین رضوی یک خیریه سرطانی برای جوانانی است که به بیماری سرطان مبتلا می شوند و در این راه کمک هزینه هایی برای درمان این بیماران در نظر گرفته است. شما عزیزان برای کمک به جوانان و بیماران سرطانی می توانید در این کار خدا پسندانه به خیریه سرطانی ما مراجعه فرمایید.

 

سرطان سینه چیست؟

 

همان گونه که در بخش مقدمه این مقاله بیان کرده ایم، سرطان پستان یکی از سرطان های رایج در بین بانوان است که به دلایل مختلفی به آن مبتلا می شوند و راه های درمان آن به نظر پزشک معالج بستگی خواهد داشت. در واقع می توان اذعان داشت که سرطان پستان نوعی از سرطان می باشد که عملکرد تقسیم سلولی در سلول ‌های پستان را دچار اختلال کرده و عملکرد آن ها را با مشکل مواجه می کند.

سلول ‌های سرطانی پستان در افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، بیش از اندازه تقسیم شده و تکثیر می یابد و کنترلی بر روی آن وجود ندارد. نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که سرطان پستان انواع مختلفی داشته و هم چنین نوع آن بستگی به این دارد که کدام نوع از سلول‌های پستان دچار این بیماری مهلک شده اند. این سرطان ممکن است از جاهای مختلفی در پستان آغاز شود و نواحی مختلف را در گیر نماید.

 

به صورت کلی می توان اشاره داشت که پستان سه بخش اساسی دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

  • لوبول‌ ها: این قسمت از پستان شامل غده ‌هایی می باشد که شیر در آن ها ساخته می شود.
  • مجراها: این مجراها  لوله‌ هایی هستند که شیر را از لوبول به نوک پستان می ‌رسانند.
  • بافت های همبند: بافت لیفی و بافت چربی که بخش ‌های دیگر پستان را در بر می گیرد و کنار هم نگاه می ‌دارد.

 

نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که سرطان ‌های پستان از مجراها یا لوبول آغاز خواهند شد. در واقع سلول ‌های سرطانی می ‌توانند از طریق رگ ‌های خونی و مسیرهای لنفاوی به سمت بیرون از پستان حرکت کرده و به دیگر نقاط بدن بروند و در آن جا گسترش یابند که در این حالت پزشکان یک اصطلاح خاص به کار می برند و می گویند سرطان متاستاز به وجود آمده است.

 

انواع مختلف سرطان پستان:‌

 

لازم به ذکر است که سرطان پستان انواع و اقسام مختلفی دارد اما در این میان فقط دو مورد در میان افراد شایع است.

 

از جمله شایع‌ ترین انواع سرطان پستان به صورت زیر می باشد:‌

  • سرطان تهاجمی مجاری شیر پستان
  • سرطان تهاجمی لوبولی پستان

 

می توان اذعان داشت که به جزء این دو نوع سرطان های پستان، سرطان های دیگری نیز وجود دارد که شایع نیستند.

 

این نوع سرطان های سینه به صورت زیر می باشند:‌

  • بیماری پاژه
  • سرطان مدولاری
  • سرطان موسینی
  • سرطان التهابی پستان

در زیر به بررسی شایع ترین انواع سرطان های سینه خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

 

سرطان تهاجمی مجاری شیر پستان چیست؟!

 

شایان به ذکر می باشد که در این نوع از سرطان سینه، سلول‌ های سرطانی در مجرا به وجود می آید. بعد از آن که این سلول ها پیشروی کردند، کم‌کم به سمت بیرون از ناحیه سینه حرکت کرده و به سایر قسمت ‌های پستان نفوذ خواهند کرد. این سلول ‌ها حتی ممکن است از پستان خارج شوند و سایر مناطق بدن را تحت تأثیر قرار دهند و مشکلاتی را برای افراد مبتلا به وجود بیاورند.  

 

سرطان تهاجمی لوبولی پستان چیست؟!

 

 در این نوع از سرطان، سلول ‌های سرطانی اول در لوبول به وجود آمده و سپس به بقیه‌ نقاط پستان و خارج از آن حرکت می نمایند.

 

سرطان سینه

 

گسترش سرطان سینه چگونه است؟‌

 

یکی از مشکلاتی که ممکن است بیماری سرطان سینه برای مبتلایان به وجود بیاورد، گسترش سرطان به دیگر نقاط بدن می باشد. باید اشاره شود که اگر سلول‌ های سرطانی به خون یا سیستم لنفاوی وارد و به سایر قسمت‌های بدن انتقال داده شوند، آنگاه این سرطان می تواند در بدن مبتلایان گسترش یابد.

 

ممکن است این سوال برای شما عزیزان به وجود بیاید که سرطان سینه از طریق سیستم لنفاوی چگونه گسترش می یابد؟!

برای پاسخ به این سوال در ابتدا باید اطلاعاتی درباره سیستم لنفاوی به دست آورید. شایان به ذکر است که سیستم لنفاوی، شبکه ‌ای از عروق لنفاوی به شمار می آید که در سراسر بدن وجود داشته و گره ‌های لنفاوی را به یک دیگر متصل می نماید. حال باید اشاره شود که گره‌ های لنفاوی مجموعه ‌ای از اجزای کوچک لوبیا شکل می باشد که محل تجمع سلول ‌های سیستم ایمنی بدن هستند.

 

درون عروق لنفاوی یک مایع روشن وجود دارد و این مایع روشن داخل عروق لنفاوی، حاوی مواد زاید و هم چنین، سلول ‌های سیستم ایمنی بدن می باشد که به اصطلاح به آن ها لنف می گویند. حال باید ذکر شود که عروق لنفاوی، این مایع را از پستان خارج خواهند کرد. در مورد سرطان سینه، سلول ‌های سرطانی می ‌تواند به عروق لنفاوی راه پیدا کرده و در گره‌های لنفاوی رشد نمایند. هم چنین، اکثر عروق لنفاوی پستان به غدد لنفاوی زیر ورود پیدا می کنند:

  • گره ‌های لنفاوی زیر بغل
  • گره ‌های لنفاوی اطراف استخوان ترقوه ( گره‌ های لنفاوی بالا و پایین استخوان ترقوه )
  • گره ‌های لنفاوی داخل قفسه سینه و در نزدیکی استخوان پستان

 

روش های درمان سرطان سینه:‌

 

برای درمان سرطان سینه پزشکان ممکن است روش های خاصی را انتخاب کنند یا حتی ممکن است از چند روش با هم بهره بگیرند. از جمله روش های رایج برای درمان سرطان سینه، می توان به موارد مهم زیر اشاره داشت:

  • جراحی سرطان سینه
  • پرتو درمانی
  • شیمی درمانی
  • هورمون تراپی

در زیر به توصیح و بررسی هر یک از روش های ذکر شده می پردازیم.

 

جراحی سرطان سینه:‌

 

می توان اشاره داشت که یکی از روش های رایج برای درمان سرطان سینه، جراحی سرطان می باشد. لازم به ذکر است که نام دیگر جراحی سرطان سینه ماستکتومی می باشد که به معنای برداشتن بافت سرطانی و تومور موجود است. یک نام دیگر برای آن وجود دارد که به آن لامپکتومی گفته می شود که این نوع از جراحی، برداشتن بافت اطراف سینه است.

 

در جراحی لامپکتومی سعی بر حفظ کردن پستان است. می توان بیان کرد که جراحی یک گزینه درمانی رایج برای اکثر بیماران مبتلا به سرطان سینه می باشد و تشخیص نوع جراحی نیز بر صلاحدید پزشک معالج است.

 

روش جراحی با توجه به نکات ذکر شده در زیر انتخاب خواهد شد:

  • اندازه تومور
  • محل تومور
  • گسترش تومور

 

بنابراین روش های جراحی سرطان سینه به دو صورت کلی زیر است:

  • لامپکتومی: برداشتن تومور، بافت اطراف پستان و احتمالاً غدد لنفاوی مجاور
  • ماستکتومی: برداشتن یک یا هر دو پستان، همراه با غدد لنفاوی مجاور

 

پرتو درمانی در درمان سرطان سینه:

 

یکی دیگر از روش های درمانی سرطان سینه، پرتو درمانی است که انتخاب این روش نیز بر عهده پزشک معالج می باشد. می توان اشاره کرد که استفاده از موج های انرژی با سطح بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی، پرتو درمانی سینه اطلاق می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به سایر مقالات و مطالب وب سایت ما رجوع کرده و اطلاعات کاملی درباره پرتو درمانی به دست آورید.

 

شیمی درمانی سرطان سینه:

 

به طور قطع نام شیمی درمانی را شنیده اید. این روش یک راه درمان با دارو است. در واقع استفاده از دارو برای از بین بردن سلول های سرطانی را شیمی درمانی می گویند.

 

به دلیل استفاده از دارو های قوی ممکن است فرد به برخی از عوارض مصرف این دارو ها مانند موارد ذکر شده در زیر دچار شود:

  • حالت تهوع
  • ریزش مو
  • یائسگی زود رس
  • گرگرفتگی
  • خستگی

 

هورمون تراپی و درمان سرطان سینه:‌

 

این روش از درمان سرطان تقریبا جزء روش های به روز می باشد. در هورمون درمانی یا هورمون تراپی از داروهای حاوی هورمون برای درمان سرطان سینه استفاده می شود که در ترکیب این دارو ها حتما از استروژن نیز استفاده خواهد شد که باعث سوختن سلول های سرطانی می شود. برخی از این داروها برای یائسگی نیز تجویز می شوند و بیشتر تاثیرات هورمون تراپی می تواند شامل گر گرفتگی و خشکی واژن باشد.

 

 درمان سرطان سینه

 

مراقبت های پس از درمان سرطان سینه:

 

بعد از آن که هر کدام از روش های درمانی سرطان سینه برای مبتلایان به کار گرفته شد، لازم است که آن ها یک سری مراقبت ها را داشته باشند.

 

از جمله مراقبت هایی که بیماران پس از درمان باید انجام دهند، شامل موارد زیر خواهد بود:‌

  • مراقبت از زخم های جراحی

مراقبت از زخم های جراحی بسیار مهم است به همین دلیل افراد پس از جراحی های لازم است تا از زخم های خود مراقبت کرده و پانسمان ها را به سرعت عوض کنند.

 

  • مصرف پروتئین

یک نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که فعالیت بدنی برای بیمار مبتلا به سرطان سینه پس از جراحی محدودیت خاصی ندارد و فعالیت های عادی نیز باید ادامه داشته باشد. در این میان تغذیه مناسب بیمار بسیار مهم است و فرد بهتر است که از غذاهای حاوی پروتئین استفاده نماید.  

 

  • مقابله با خستگی و کاهش اشتها

لازم به ذکر می باشد که یکی از مضرترین عوارض جانبی درمان های سرطان، کاهش انرژی بیمار می باشد. البته متخصصان در این زمینه راهکارهایی را برای کاهش انرژی بیمار توصیه می کنند. بر اساس توصیه و پیشنهادهای متخصصان، در طول دوره درمان (شیمی درمانی یا دوره های بعد از جراحی)، بیماران باید استراحت کافی داشته باشند و شرایط مناسبی برای استراحت خود فراهم نمایند.  

 

  • رعایت رژیم غذایی پس از درمان سرطان

در زمان دوره درمان بیمار ، سختگیری زیادی برای کنترل وزن فرد مبتلا وجود ندارد. اما پس از پایان درمان ، توصیه های مهم رعایت رژیم غذایی همان توصیه هایی است که به همه افراد داده می شود.

 

این توصیه ها به صورت زیر می باشد:

  • خوردن روزانه پنج وعده سبزیجات و میوه ها
  • خوردن غلات کامل
  • محدود کردن مصرف قندهای ساده مانند شکر، مربا ،شیرینی ها، شکلات و نمک
  • محدود کردن مصرف گوشت قرمز به ویژه گوشت های پرچرب و فرآوری شده
  • پرهیز از مصرف الکل.

 

  • جلوگیری از تورم دست ها با استفاده از ورزش های هوازی

تورم دستها و از دست دادن توده عضلانی در نواحی مورد جراحت از عوارض ناراحت کننده پس از درمان و جراحی برای سرطان پستان است که برخی از بیماران سرطانی با آن دست و پنجه نرم می کنند. به همین علت است که پزشکان و متخصصان در این زمینه توصیه می کنند که تمرینات هوازی باید از روز بعد از جراحی شروع شود. به دلیل آن که زنان تحت شیمی درمانی با کاهش سریع توده عضلانی مواجه خواهند شد و جایگزینی با بافت چربی را تجربه می نمایند، که این موضوع منجر به اضافه وزن می شود.

 

  • انجام ویزیت ها و معاینات منظم

باید بیان شود که متخصصان اطمینان می دهند که پس از پایان درمان سرطان پستان، صرف نظر از این که علائمی نشان دهنده بیماری باشد یا خیر ، بیماران باید به طور منظم ویزیت و معاینه شوند. این بررسی ها باید دو سال اول هر سه ماه یک بار و بعد از آن، سه سال آینده هر شش ماه یک بار انجام شود و سپس سالانه انجام شود.

 

شما عزیزان می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت خیریه محمد حسین رضوی مراجعه نمایید. همان گونه که اشاره شد این خیریه سرطانی به بیماران مبتلا به سرطان کمک های بسیاری می کند. شما می توانید با کمک به این خیریه نقشی مهمی در درمان بیماری سرطان داشته باشید. این موضوع را به خاطر بیاورید که سرطان برای درمان نیاز به هزینه دارد.

 

تعداد بازدید : 3286

ثبت نظر

ارسال