پلاکت خون یا ترمبوسیت ها اجسام کروی شکلی به قطر تقریبی 3 میکرون هستند و کار اصلی آنها در بدن انعقاد خون می باشد
پلاکت یا ترومبوسیتها اجسام کروی شکل کوچکی هستند که اندازه ای به قطر ۴–۲ میکرون دارند.
پلاکت ها از قطعه قطعه شدن سیتوپلاسم سلول های بزرگی به نام مگاکاریوسیت در مغز استخوان ایجاد می شوند و دارای عملکرد مهمی در بدن هستند.
تعداد پلاکت ها ۴۰۰–۱۵۰ هزار در هر میکرولیتر خون میباشند.و عمر آنها ۱۱–۸ روز میباشد.
کار پلاکت چیست و چگونه به درمان کمک می کند؟
مهم ترین و اصلی ترین کار پلاکت انعقاد و جلوگیری از خون ریزی می باشد.
این فرآیند با جمع شدن و چسبیدن پلاکت ها به همدیگر در محل آسیب دیده انجام می شود.
تحریک پلاکتها در محل آسیب عروقی باعث ترشح ADP میگردد که ADP چسبیده به سطح پلاکت موجب چسبیدن پلاکتها بهم و تشکیل توده پلاکتی را میکند.
به صورت درزگیر عمل کرده و از ادامه خونریزی جلوگیری میکند.
همزمان با ترشح ADP، سروتونین و ترومبوبلاستین پلاکتی نیز ترشح میگردد؛ که اولی باعث انقباض رگها و دومی باعث تبدیل پروترومبین به ترومبین میشود.
ترومبین، فیبرینوژن محلول پلاسما را به فیبرین غیر محلول تبدیل مینماید که سلولهای خونی در لابهلای توری ظریف حاصل از فیبرین گرفتار شده و لخته تشکیل میگردد.
پلاکتها در رشد و تکامل، ایجاد یا از بین بردن سلولهای سرطانی و فاکتور رشدی مشتق از پلاکت (PDGF) نیز مشارکت دارند.
پلاکتها سلولهایی هستند که سبب لخته شدن خون میشوند. هنگامی که بدن از آنها به طور مناسب استفاده نکند، بریدگیهای کوچک ممکن است بیشتر از حد معمول خونریزی کنند و یا ممکن است در بیشتر اوقات دچار خونریزی بینی شوید؛
همچنین ممکن است علائمی مانند کبودی غیرمعمول، خونریزی مکرر لثهها، نقاط کوچک قرمز رنگ بر روی پوست و عادتهای ماهیانه شدید را داشته باشید.
از آنجا که گلبولهای سفید به خوبی با عفونتها مبارزه نمیکنند، افراد مبتلا به لوسمی، بیشتر بیمار شده و مدت زمان بهبودی طولانیتری دارند.
همچنین ممکن است تب زیاد همراه تعریق شبانه داشته باشند.
سلولهای سرطانی میتوانند در غدد لنفاوی، لوزهها، کبد و طحال بهوجود بیایند و باعث متورم شدن آنها گردند.
احتمالا تودههایی را در گردن یا زیر بغل مبتلایان نیز دیده میشود و یا ممکن است بعد از خوردن مقدار کمی غذا، احساس سیری کنند.
کاهش وزن زیاد آن هم بهصورت غیر ارادی از دیگر علائم سرطان خون یا لوسمی است، گاهی اوقات نیز رشد سلولهای سرطانی در مغز استخوان سبب دردهای استخوانی میشود.
برای اطمینان از وضعیت بیماران یکی از راه های مناسب تشخیص سرطان با آزمایش خون می باشد.
علائم دیگر انعقاد خون در کمبود پلاکت عبارتند از:
دستگاه لنفاوی بدن دارای نوعی از گلبولهای سفید خون موسوم به لنفوسیتها است که به بدن یاری میرساند در مقابل عفونتها مبارزه کرده و مواد زائد را دفع کند.
سلولهای سرطان لنفوئیدی یا همان سرطان خون باعث میشود بدن لنفوسیتهای غیر طبیعی تولید کند که توان مبارزه با عفونتها را ندارند. تورم غدههای لنفاوی از علایم اصلی این نوع سلولهای سرطانی است.
فرد ممکن است که متوجه غدهها یا تودههایی در زیر گردن، زیر بغل یا کشاله ران شود. تورم غدههای لنفاوی همینطور باعث وارد شدن فشار به اعضای دیگر بدن شده و موجب میشود که فرد دچار سرفه، تنگی نفس یا درد در ناحیهی قفسه سینه، شکم یا استخوانها شود. امکان دارد که طحال فرد بزرگتر شود یا حسِ سیری یا نفخ به او دست بدهد.
برخی از رایجترین علایم و نشانههای سلولهای سرطان لنفوئیدی عبارتند از:
امیدواریم که از این مطلب بهره کافی را برده باشید .
شما عزیزان برای همراهی ما در شبکه های اجتماعی می توانید صفحه اینستاگرام موسسه خیریه محمد حسین رضوی را دنبال نمائید.با ما در خیریه رضوی همراه باشید.
نظرات
طیبه
3 سال و 10 ماه و 5 روز پیش
ارسال پاسخ
سلام ازدواج با پسری که بیماری ترمبو سیتو پنی داره چه خطراتی دارخ